THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Wednesday, November 10, 2010

Osphronemus Goramy

Salam

Maaf lama tak update blog..Minggu lepas sangat2 la busy..Online pon just bukak Fb n tengok apa yang penting je.. My sis kahwin sudah pada 6hb 11 yang lepas..Alhamdulillah..semua berjalan lancar.. Gebob pon dah kurus sikit ni tau nak kata betapa kuatnye bekerja..kahkahkahkahkah *mimpi la ko nak kurus* Wal
aupun ada satu tangan je yang berfungsi..At least banyak jugak goodybag yang Gebob dapat siapkan..

Berbalik pada title di atas..Apakah sebenarnya 'osphronemus goramy' ni? hahhaha... Google cepat...kuikuikui..ok..itu nama saintifik dia..Nama 'melayu' dia....Kaloi~ Kemain simple nama benda alah ni in BM k
an..hahhahha..

Ok..kawan2 rapat Gebob semua dah tahu Gebob suka bela ikan..Gebob ada kolam ikan kat rumah..ada ikan koi, ikan patin, ikan sepat, ikan selat, ikan kaloi mas dan kesayangan hamba ialah Kaloi sungai sekor ni..Kaloi sungai ni anta
ra penghuni terawal yang mendiami kolam Gebob ye..bersama2 dengan si patin dan 4 ekor koi..beli kat pasar tani mase tu Gebob Form 1..dah lebih..jap nak kire..ha..da lebih 6 tahun da bela mereka2 ni..Dan sekarang Kaloi dengan Patin la yang paling besau dalam kolam tu..

Nak di jadikan cerita..Gebob tak tahu yang Kaloi ni spesies yang suka mendominasi..yang mana dia sangat tak suka bercampurgaul beramahme
sra dengan ikan2 lain. Bila da makin besar ni..abes semua ikan2 lain di serangnye..da bberapa ekor ikan koi da mati..memang la sakit hati gila..So lepas bermesyuarat dengan CEO di rumah..kami sekat kolam sebelah lagi dengan batu..biarkan dia je kat situ..Tapi tadi koi kecik pegi menyelinap masuk kolam sebelah..ilang separuh ekor dia!nasib baik hidup lagi..adoi...Memang tak tahu da nak buat macam mana dengan Kaloi tu...Satu lagi dia ni berlagak sikit..nak makan roti mahal2 je..dia tak makan makanan ikan biase2 tu tau..dan dia jugak boleh detect kalau roti tu roti murah..hampeh betol! Nasib baik sayang..

Ada yang tak kenal Kaloi rupanya macam mana?Meh sini nak kasi tunjuk.

Besar kan? Kaloi Gebob kecik sikit daripada yang ni..eh2..bukan sikit..banyak la jugak..kuikuikui...

p.s- kak iti selalu berangan jadi bawang merah bila bagi kat Kaloi..kahkahkah XD

8 comments:

syaza kelyza said...

wow besarnye ! tengok kat cite bwg merah tu kecik jek :)

cikbunga said...

mak ikan awk ni.haha

evagebob vid said...

cik cun..yg bwg merah tu ank lg tu..hahha..

cikbunga..sape mak ikan??kaloi ke?hahhah XD

Seha Hisham said...

fuyoh, bela ikan patin? sedapnyee buat gulai ;p heee

salem:D said...

gulai kaloi pon sodap..:)

salem:D said...

lapa2..:D

zOuL_iMMe said...

ikan kaloi tersebut perlu diberi pendidikan supaya tidak mengganas..haha

evagebob vid said...

seha..hahah..syg oo patin tuu..

salem..alahai.xsgup nk gulai..sob2..

zoul..hahaha..ak da didik da..xtau la pe yg xkne dgn dia :P